Köy okulundan Harvard’a değil, Harvard’dan değişimi başlatmak için tersine yolculuk!

Mine Ekinci Harvard Üniversite’sinde Eğitim Politikaları master’ını tamamladıktan hemen sonra Türkiye’ye dönmüş ve köyleri dolaştıktan sonra 2016’da kırsal eğitimde sistemsel değişiklik hedefleyen KODA’yı kurmuş.

9 Eylül 2023
18 aylık Mira da annesi Mine'yle birlikte doğduğundan beri köyleri geziyor.

Toplumu ve yaşadığımız dünyayı değiştirmek ve iyileştirmek için çabalamak önemli bir ülkü. Geç de olsa bu gerçeğin artık farkındayız. Artık sadece işi ve kârı büyütme odağından çıkıp, kurumsal ve bireysel olarak yarattığımız değeri ve topluma sağladığımız katkıları önemsiyoruz.

Çalışacağımız işi ve şirketi, okuyacağımız okulu ve bölümü, hatta kuracağımız girişimi seçerken yarattığı etki ve çözdüğü probleme odaklanıyoruz. Ana sorumuz, meselemizin ne olduğu ve neyi çözerek, nasıl bir etki yarattığımız.

31 yıllık iş hayatımda çok sayıda dernek ve STK ile tanıştım ve çalıştım. Bir çoğunda çok güzel işler ortaya çıkardık ve hayatlara dokunduk. ‘Büyüklerin’ geç ya da yetersiz kaldığı alanlarda, sosyal girişimler ve sivil toplum kuruluşları tüm dünyada öncü olmaya devam ediyor.

En küçük işi bile dünyanın en önemli işi gibi yapmakEn küçük işi bile dünyanın en önemli işi gibi yapmak

‘KODA gönüllüsü olmaya karar verdim’

İki sene önce sevgili ortağım Zeynep Kurmuş sayesinde, Köy Okulları Değişim Ağı-KODA ve ekibi ile tanıştım. Ben hayatımda yaptığı işi bu kadar tutkuyla yapan, adanmış bir ekip görmedim. Çoğu zaman hepimizin yaptığı gibi sadece bağışçısı ya da destekçisi değil, gönüllüsü olmaya karar verdim.

Tüm iş arkadaşlarıma, girişimcilere ve gençlere kesin tavsiyemdir.

Keşke çalışırken de vaktimi ve enerjimi böyle güzel işlere daha çok ayırsaymışım diye hayıflandım. Çok yoğun tempoda çalışırken sadece işimize odaklanıyoruz, çevremizde olan güzel işleri uzaktan takip ediyoruz. “Aferin, iyi ki böyle güzel insanlar var” deyip kendi işimize dönüyoruz. Ama ucundan tutmak, deneyim ve tecrübelerimizin orada işe yarayacağını düşünmekten uzak duruyoruz. “Aynı anda ikisi olur mu?” ya da “Hiç bilmediğim bir alanda benim ne katkım olabilir ki?” diyebiliyoruz ve erteliyoruz.

Geçen senenin başından beri Köy Okulları Değişim Ağı (KODA) gönüllüsüyüm ve bu Haziran ayı itibarıyla KODA’nın Yönetim Kurulu’nda yer almaya başladım. Neredeyse iki yıldır köyleri KODA’nın kurucusu Mine ve Mira ile geziyorum (Mira, Mine’nin şimdi 18 aylık olan kızı).

İhtiyaç duyduklarında yönetim ekibine mentorluk yapıyor, Bursa Bursa – Orhaneli’ne desteğe gidiyorum. Bazen de şirket ziyaretleri yaparak KODA’nın yaptığı iyi işleri ve büyüme planları için gerekli ihtiyaçları iş dünyasından arkadaşlarıma anlatıyoruz. Çok da güzel destek ve tepkiler alıyoruz.

Sen hiç girişimci oldun mu?Sen hiç girişimci oldun mu?

Köy okullarında 92.000’den fazla çocuğa ulaşmışlar

Neden mi?

Hadi o zaman size KODA’yı ve KODA kurucusu Mine Ekinci’yi anlatayım; Mine, Yalova’da doğmuş, depremden sonra köye yerleşmiş, arkasından Robert Kolej, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ve üstüne Harvard Üniversite’sinde Eğitim Politikaları master’ını tamamladıktan hemen sonra Türkiye’ye dönmüş ve köyleri dolaştıktan sonra 2016’da KODA’yı kurmuş.

KODA’nın amacı kırsal eğitimde sistemsel bir dönüşüm yaratmak. Bunu yaparken de kırsal bölgelerde yaşayan öğretmenlerin güçlendirilmesi ve ailelerin desteklenmesini merkeze koymuşlar. Bugüne kadar Türkiye’nin her yerinden 6000’in üzerinde öğretmen ve öğretmen adayıyla, 800’ün üzerinde ebeveynle çalışarak köylerde yaşayan 92.000’den fazla çocuğun daha iyi eğitim almasını sağlamışlar.

KODA, 23 çalışanı, 100’ün üzerinde gönüllüsü, mentor öğretmenleri ve gönüllü eğitmenleri ile köy öğretmenlerini kişisel ve mesleki olarak güçlendirmeye, köylerdeki ebeveynleri eğitimlerle desteklemeye yönelik tasarladığı programlar  sayesinde köylerdeki çocukların eğitim süreçlerini kalıcı olarak daha nitelikli hale getiriyor.

Kuşak çatışmasından güzel işler çıkar mı?Kuşak çatışmasından güzel işler çıkar mı?

Köy öğretmenleri için iki kitap ürettiler

Aynı zamanda üniversiteler ile iş birlikleri yaparak eğitim fakültelerindeki öğretmen adaylarını mezun olmadan önce köyde öğretmenliğe hazırlıyor. Köylerdeki ihtiyaçlara karşılık gelen ve yereldeki fırsatları değerlendiren eğitim içerikleri ve ders materyalleri de üretiyor. Bu kapsamda 2018 yılında ürettikleri iki kitap Türkiye’de köy öğretmenleri için bir ilk oldu ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da yaygınlaştırıldı.

6 Şubat’taki afetten etkilenen köyler için de yeni programlar tasarlamışlar. Depremden sonra Hatay ve Adıyaman’da öğretmen, aile, çocuk buluşmaları ve eğitimleri yapıyorlar.

KODA’nın, yakınında çok sayıda köy bulunan Bursa Orhaneli’nde tüm köy öğretmenlerini toplayabileceği ve eğitimler, kamplar yapabileceği bir AR-GE merkezi kurma hayalleri var. “Orhaneli’nde , kırsalda eğitim alanında örnek işleri üretelim ve ilham alınacak bir merkez yaratalım istiyoruz” diyorlar. Oradan da bu iyi uygulamaları tüm ülkeye ve köylere yaymak istiyorlar.

Mine için, rahat batma durumu hiç geçerli olmamış. Sadece daha rahat bir hayatı seçebilecekken, ilkokuldan beri kafasında kurduğu hayali gerçekleştirmek için okuyor, düşünüyor ve bugün de arkadaşlarıyla birlikte üretmeye devam ediyor.

‘Başbakan olmak istiyorum’

İlkokul 4. sınıfta öğretmen ileride hangi mesleği yapmak istediğini sorduğunda “Başbakan olmak istiyorum” diye cevap veriyor. Toplumsal sorunları çözmek istiyor hep. O yaşlarda bile, insanların hep şikayet edip ama şikayet ettikleri konularda birşey yapmamalarını anlamıyor.

Robert Kolej’e başladığında, gençler siyaset yapsınlar diye ‘Beyaz Platfom’ adında ilk sosyal girişimini okuldan bir arkadaşıyla birlikte başlatıyor.

2015’te Harvard’a gitmeden önce eğitim konusunda çalışmaya karar veriyor ve eğitimini ve tezini bu konuda hazırlıyor. Harvard biter bitmez bu konuyu çalışmak için Türkiye’ye dönüyor ve sorunları daha iyi anlamak için köylere gidip köy öğretmenleri ile tanışmaya başlıyor ve onları dinliyor.

“Kurumsal hayatta çalışmayı seçenek olarak hiç görmedim, topluma fayda sağlayacak özellikle eğitim alanında bir şeyler yapmak istedim” diyor.

“Ben sosyal girişimci olacağım” diye de yola çıkmamış ama kendini KODA’yı kurarken bulmuş. KODA yedi senedir köy okullarında eğitimin nitelikli hale gelmesi için öğretmenlerle, ailelerle çalışıyor. Bu konuda araştırmalar yapıyor, eğitimler hazırlıyor ve köylere giderek bunları uyguluyor.

Bu programların hiç biri günlük, haftalık uygulamalar değil. Bazıları bir yıl sürüyor. Öğretmen toplulukları oluşturuyor ve bu topluluk yeni öğretmenlere destek oluyorlar.

Dünyayı değiştirmek için, kendi dünyalarımızı değiştirebilir miyiz sizce?Dünyayı değiştirmek için, kendi dünyalarımızı değiştirebilir miyiz sizce?

KODA’yı bir inceleyin derim

Benim de daha önce yaptığım gibi köy okullarına ayakkabı, kitap veya kıyafet yollamak gibi bir kerelik değil. Öğretmenlerin köye  adaptasyonunu sağlayacak, ailelerin çocuğa ve eğitime bakışını olumlu etkileyecek, köy okullarında eğitimin niteliğini arttıracak kalıcı dönüşümleri konuşuyoruz.

Yaşadığımız şehirlerin hemen yanında ya da çok uzağında olan köylerde eğitimin nasıl yapıldığı, köy öğretmenlerinin yaşadığı zorluklar ve bu alanda KODA’nın yaptıklarını öğrenmek için KODA’yı bir inceleyin derim.

Sadece kendi çocuklarımız değil, köy okulları ve oradaki çocuklarımızda hep aklımızda ve kalbimizde olsun.

KODA’nın web sitesi: https://kodegisim.org/

Mine Ekinci ie podcast: https://linktr.ee/rahatbatti

Tuğrul Ağırbaş Kimdir?

30 yılı aşkın süre ile Türkiye, Rusya ve CIS ülkelerinde FMCG alanında değişik görevler alan Tuğrul Ağırbaş, son 20 yıldır Efes’in global marka olma, satınalma ve birleşme projeleri ve yeni pazarlara giriş işlerini yürüten ekipte, büyüme odaklı projelere liderlik yapmıştır.

Pertevniyal Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Tuğrul Ağırbaş öğrenim hayatı boyunca Kapalıçarşı’da değişik alanlarda çalışarak, ticareti ve tüketici davranışlarını öğrenme şansına sahip oldu.

İş hayatına 1990 yılına Anadolu Efes’te Pazarlama uzmanı olarak başlayan Ağırbaş, sırasıyla Proje Geliştirme, Satış ve Pazarlama’da görev aldıktan sonra, son olarak da değişik ülkelerde 16 yıl boyunca Genel Müdürlük görevlerini sürdürdü.

Anadolu Efes’in Rusya operayonunu 10 yıl boyunca yönetti ve dünyanın en büyük bira pazarlarından biri olan Rusya’da satınalma ve birleşmelerle firma pazar payını ikinciliğe taşıyan ekibe liderlik yaptı. Türkiye,Rusya ve çalıştığı diğer ülkelerde büyüme odağıyla çok sayıda yeniliği ve markayı tüketicisiyle buluşturdu.

Efes Türkiye Genel Müdürlük görevini yürüttüğü dönemde ise, marka ve kurumun topluma katkısını büyütme amaçlı, pazarı büyütmeye yönelik, bira kültürü oluşturma ve inovasyon, kültür, sanat, turizm ve spor alanında çok sayıda projeye öncülük etmiş ve tüm paydaşlara katkı sağlayan stratejileri hayata geçirmiştir.

İnovasyon ve yeni ürünlerin hem hızını artırma hem de etkisini büyütme amaçlı, inovasyon ve kurum içi girişimcilik çalışmalarını yapılandırarak ve ekosistemdeki çok sayıda girişimle işbirliği kurarak, Efes’in Start-Up dostu şirket olması yönünde çalışmalara öncülük etmiştir.

Halen çalışmalarını yurtiçi ve yurtdışı şirket ve girişimlere danışmanlık ve üst düzey yöneticilere koçluk yaparak sürdürmekte olan Ağırbaş, Türkiye’de kurumsal şirketlerin, girişimci kurumlara dönüşmesi vizyonu ile 2018’de kurulan ‘ Girişimci Kurumlar Platformu’nun danışma kurulu üyesi ve başkanıdır.

2022 sonunda, ortağı Zeynep Kurmuş ile birlikte, 40+ yaş ve kurumsal deneyimi olanlar için, birikmiş deneyim ve tecrübelerin yeni işlere ve girişimlere dönüşmesini sağlayan, üretim ve paketleme kampı Genwise girişimini hayata geçirmiştir.

Köylerde, çocuktan başlayarak tüm topluma yayılacak yenilikçi bir eğitim anlayışını hayata geçirmek için 2016’da kurulan Köy Okulları Değişim Ağı- KODA’nın yönetim kurulunda görev almaktadır.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.